10.8.2013

Navigaattori tiesi aina, miten löydetään perille

Kuten blogin kuva vihjaa, on elämässäni oikean reitin löytäminen nyt tärkeämpää, kuin koskaan ennen. Lateraali- ja kardinaalimerkit kertovat, mistä kannattaa mennä niin, ettei ajaudu karille.


Tämä kuva on otettu noin 12 vuotta sitten. Olemme Itämerellä matkalla jonnekin, mutta minne, en valitettavasti muista. Kuva kertoo Heikistä kaiken oleellisen. Meri ja reimarit. Navigointia merikartta sylissä. Sateen uhkaa. Pelastusrengas turvaa antamassa.

Purjehdimme Neferititillä monta vuotta ja ennen sitä Grosse Freiheitillä. Molemmat purjeveneet olivat Avanceja; ensimmäinen 24 ja jälkimmäinen 33 -jalkainen 7/8 rikattu. Ne oli rakennettu purjehtimista varten.

Heikki oli kippari isolla K:lla. Koskaan emme joutuneet ongelmiin ja aina löysimme sinne, minne halusimmekin. Tuohon aikaan ei ollut navigaattoreita (tai ne olivat vasta tulossa). Purjehtiminen perustui tuulten ja meren tuntemukseen, kartanlukutaitoon, navigointiosaamiseen ja haluun purjehtia merellä. Meitä ei juurikaan kiinnostanut ajan viettäminen vierasevenesatamissa.

Nyt muistelen tuota aikaa lämmöllä ja olen tyytyväinen, ettei enää tarvitse lähteä merelle kelissä kuin kelissä. Ikääntyminen on tuonut mukanaan mukavuudenhalun.

"Meri jäljet lyö luontoon. Vaot kallion, ne aalto tehnyt on."

Ei kommentteja: