28.9.2011

Opiskelijoiden tupakointi naapuruston riesaksi


Kohta tasan vuosi sitten opiskelijoiden tupakointi oppilaitosten alueilla kiellettiin. Lain sisältämä perimmäinen ajatus on sinänsä kannatettava, mutta tupakointikiellon seuraukset eivät. Asun Turun ammatti-instituutin Kellonsoittajankadun toimipaikan naapurissa. Vastapäätä oppilaitosta sijaitsevat Kellonsoittajankadun päiväkoti ja Kerttulin alakoulu.

Vuoden ajan olen seurannut tupakoitsijoiden siirtymistä viereisten taloyhtiöiden edustoille. Ulkoilutan koiraani monta kertaa päivässä ja joudumme kiertämään tupakan tumppeja ja sylkiklimppejä täynnä olevat katuosuudet kaukaa. Sääliksi käy pieniä lapsia päiväkotiin ja kouluun kuljettavia vanhempia erityisen toimiva terveyskäyttäytymisen malli kun ei ole kyseessä. Sääliksi käy myös talonmiehiä, jotka joutuvat keräämään opiskelijoiden jättämät tumpit ja puhdistamaan jalkakäytävät. Ja tietysti kokonaan taloyhtiöiden kustannuksella.

Olen ihmetellyt syntynyttä tilannetta myös ammatti-instituutin rehtorille. Asialle ei kuulemma voi heidän puolestaan tehdä mitään. Edes tuhkakuppeja ei oppilaitos voi hankkia. Taloyhtiömme isännöitsijän mukaan tupakointia jalkakäytävillä ei voi kieltää.

Mikä neuvoksi? Tilanne on mielestäni pöyristyttävä, ja asuinympäristömme on kaikkea muuta, kuin hyvinvointiamme edistävä. Sivullisina ja lastemme kanssa joudumme joka päivä kärsimään tilanteesta. Tämäkö on todellakin ollut lainsäätäjien ja terveysviranomaisten tarkoitus?

Nimim. "As Oy Kivilinnan asukas"

Ei kommentteja: