21.5.2008

Mummot ja vaarit - ylös, ulos ja liikkeelle!

Ajatuksia herättävää oli lukea viime viikolla lehdistä, kun Oulunkylässä toimivan Kustaankartanon asukkaat järjestivät rollaattorimarssin ministeri Paula Risikon ja isä Mitron johdolla.

Melkein häkellyttävä oli vertaus vankien ja eläinten hoitoon. Laki määrää, että vangin on päästävä ulkoilemaan säännöllisesti. EU direktiivillä määrätään, että lehmien on päästävä ulos. Mitä ihmettä tästä pitäisi ajatella?

Suomessa on suuri määrä vanhuksia jotka eivät ole päässeet ulkoilemaan vuosiin. Osa asuu vanhustenhuollon laitoksissa, osa kotona ainoana ulkomaailman kontaktinaan kiireinen kodinhoitaja. Laitoksissa työskentelevän henkilöstön työaika on niin kortilla, että päivittäiseen ulkoiluun asiakkaiden kanssa ei ole minkäänlaisia realistisia mahdollisuuksia. Miten mahtaa olla ulkoiluun sopivien jalkineiden ja asusteiden kanssa?

Tutkimus ja arkitodellisuus eivät kohtaa tässäkään asiassa. Säännöllisen ulkoilun on todettu vähentävän lääkkeiden tarvetta ja lisäävän ruokahalua. Ulkoilu parantaa mielialaa ja elämänlaatua – iästä riippumatta.

Kaiken ikäisillä ihmisillä on oltava oikeus ulkoiluun ja liikkumiseen vaikka apuvälinein tai toisen ihmisen avustuksella. Kyse on ihmisoikeuksista.